Friss topikok

Linkblog

2009.01.26. 08:07 DarkSlayer

Fájlszervert otthonra - HFS

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna az internetes társadalom egyéb tagjaival – leginkább barátokkal, ismerősökkel – fájlokat megosztani valamilyen hálózaton keresztül. Erre rendkívül sokféle lehetőség áll rendelkezésre, viszont nem mindegyik megvalósítása egyszerű. Aki nem akar FTP szervert telepíteni-konfigurálni, különféle fájlmegosztó oldalakról kapott linkekkel teli cédulákat őrizgetni, peer-to-peer programokat állítgatni annak itt a tökéletes megoldás. Gyors, egyszerű, ha akarjuk elenyésző munka árán még biztonságos is. Ez a HFS (Http File Server). Egy ingyenes programocska, melyet kis méretének köszönhetően (valamivel nagyobb mint fél megabájt) akár egy flash-meghajtón is magunkkal cipelhetünk. Egyetlen futtatható fájlból áll, amit nem szükséges telepíteni. Rendkívül egyszerű kezelni. Csak belehúzzuk a megosztani kívánt, fájlokat/mappákat, bekapcsoljuk és máris állományszerverekké változtattuk a gépünk. A letöltő félnek csak egy web-böngésző programra van szüksége és az IP címünkre, hogy elérje az általunk szolgáltatott tartalmakat.

 

 

A szerény kis „Menu” menüpont alatt igencsak gazdagon válogathatunk a beállítások között. A program egyfajta virtuális fájlrendszert állít össze, mely azokat a fájlokat fogja tartalmazni, melyeket mi vonszoltunk a program ablakára egerünkkel. Ez az összeállítás későbbi használatra el is menthető ha úgy tartja kedvünk. ( Visszatöltés „Menu >> Load file system… )

Viszonylag gazdag kínálat ígérkezik a biztonsági beállítások között is. A védelem legalapvetőbb szintje lehet a portszám megváltoztatása. Alapértelmezetten egy 80-as értéken van. Ugyancsak alapértelmezett ez a portszám a böngészők számára is weboldalak elérésénél, tehát ha átállítjuk a szerver portot csatlakozásnál is meg kell adnunk a megfelelő célportszámot. ( Ezt úgy érjük el, hogy a program a kettőspontok után megadja a beállított portszámot és a http:// utáni IP cím utáni számokkal együtt adjuk meg a linket ismerősünknek. Pl.: Portszámot 666-ra állítottuk: http://127.0.0.1:666/ -a 127.0.0.1 helyett a saját IP címünket kell megadni. )

Ugyanakkor,

- állíthatunk be jelszavas védelmet a fájlokra (Jobb klikk >> Set user/pass // Restrict access)

- korlátozhatjuk a csatlakozásra engedélyezett IP címeket, felhasználókat (Menu >> Limits >> Bans)

- a kapcsolatok maximális számát beállíthatjuk (Menu >> Limits >> Max connections)

- megadhatjuk, hogy a letöltő használhat-e letöltőprogramot a fájlok elérésére (Menu >> Limits >> Prevent leeching)

- beállítható a maximálisan engedélyezett letöltési sebesség (Menu >> Limits >> Speed limit)

 

 

  

Ha „Expert” módba váltunk a „You are in Easy mode” feliratra való kattintással részletes statisztikákat bocsát rendelkezésünkre a program.

 

 

Aki kedvet érez hozzá az „Edit HTML template…” menüpontra kattintva a böngészőben megjelenő letöltőoldalt is igényei szerint módosíthatja.

 

 

Különbőző felhasználókat is létrehozhatunk, hogy ne kelljen folyton állítgatni a hozzáférési adatokat.

 

Itt találjuk: http://www.rejetto.com/hfs/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hillsite.blog.hu/api/trackback/id/tr74902750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása