Friss topikok

Linkblog

2008.07.28. 07:50 DarkSlayer

Állítsuk vissza elveszett fájljaink

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy véletlen megszabadult olyan fájloktól, melyektől nem lett volna szabad. Esetleg valamilyen hiba miatt adatvesztés következett be a szívünknek oly fontos fájljaink között. Ilyenkor milyen jó is lenne visszapörgetni az időt és biztonsági másolatot készíteni ezekről a fontos fájlokról. Viszont nem kell teljesen kétségbe esni! A remény halvány szikrája felcsillan most segítségünkkel! Megpróbáljuk megtenni azt ami lehetetlennek tűnik. Visszaállítjuk az elveszett/letörölt fájlokat.

Erre a problémára egy igen puritán kinézetű, viszont amire használni akarjuk, arra teljesen megfelelő ingyenes programot mutatunk be. Mégpedig az „Undelete PLUS”-t. Ez a program a merevlemezen még fellelhető állományok, illetve azok töredékei után kutat.


Hogy hogyan is lehetséges ez? Hát egészen egyszerű módon a törölt fájlok egy sima „Lomtárürítéses” törlés után még nem vesznek el teljesen. A helyükön maradnak, viszont az operációs rendszer a törölt fájlok merevlemezen található szektorait a nyilvántartásában szabadra állítja, tehát, ha következő fájlelhelyezéskor arra téved a merevlemez író-olvasófeje gond nélkül felülírja ezeket a fájlmaradványokat.

De vágjunk is bele a visszaállításba:

Ha nem magyarul jelenne meg a program ablaka, akkor az valószínű a fejlesztők hibája :). Sok zászló közül válasszuk ki a nekünk megfelelőt (ugye még emlékszünk – piros, fehér, zöld).

A bal oldali partíció/eszköz böngészőben („Meghajtók”) kijelöljük melyik merevlemezen/partíción is kutatunk az elveszett fájlok után. Benyomjuk a „Keresés” gombot és várjuk a csodát.

A fejlesztők gondoltak azokra a kevesekre is, akik esetleg nem szeretnék életüket néhány feleslegesen eltöltött órával megrövidíteni, kutatva a „szigorúan bizalmas” infók után, ezért elláttak minket egy „Szűrő”-vel. Nyomjuk is be a szűrőnket és állítsuk be a lehető legtöbb információt, amit csak tudunk a keresett állományról. Így csak azok a találatok jelennek meg, amelyek megfelelnek a megadott feltételeinknek.

 

Ha több fájl is megjelenik, segíti a döntést még a „Rendezés” legördülő listája is.

 

Van még egy pár beépített rendezési/szűrési feltétel, amit a baloldalon található „Meghajtók” alatti gombokkal érhetünk el. Szűrhetünk „Fájltípusok” szerint, illetve rendezhetünk „Mappák”-ba.



Ha nincs meg a fájl vagy az „Állapot” mező szerint nincs túl jó állapotba az iszonyú pech.
De legyünk optimisták! Tegyük fel megvan a keresett fájl. És mivel az élet szép és mindig minden sikerül elsőre, nem „Felülírott” állapotú, hanem „Jó”, sőt inkább „Nagyon jó” minősítést kapott!

Ilyenkor örömittasan átállíthatjuk a visszaállítás alapértelmezetten megadott helyét egy másikra, ha esetleg nem felelne meg nekünk. Ezt a megtalált egykori fájlok táblázata alatt tehetjük meg a „Helyreállítási mappa” felirat után.

Telepíteni nem szükséges, vagyis könnyedén felpakolhatjuk egy pendrive-ra és átugorhatunk vele barátainkhoz, hogy helyrepakoljuk hiányzó fájljaikat. Rajta hát!
 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hillsite.blog.hu/api/trackback/id/tr20588868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirr murr barátja 2010.02.01. 22:30:01

szia,
ez vajon akkor is működik, ha egy oprendszerrel - jelen esetben w7 - sikerült véletlen felülírni a file-okat?
kösz a választ,
mmb
süti beállítások módosítása